Hoe verloopt de zoektoch naar de perfecte kandidaat?

Hoe verloopt de zoektocht naar de perfecte kandidaat?

In de huidige IT-wereld is het voor veel bedrijven lastig om geschikt personeel te vinden. Je zoekt namelijk niet alleen naar kandidaten die technisch passen bij een vacature, maar je wilt ook een inhoudelijke match. Het zou immers zonde zijn als je tijd en geld spendeert aan een kandidaat die bij de eerste de beste aanbieding van de concurrent weer weg is. Maar hoe vind je de perfecte werknemer?

 

Altus Staffing is een overkoepelende organisatie voor 5 IT-niche brands: Perca, Spilberg, Visser & van Baars, Tergos en Eswelt. Binnen elke brand zijn de consultants opgesplitst in twee groepen: degenen die in contact staan met freelancers en degenen die voornamelijk vaste werknemers in hun netwerk hebben. Hiernaast focust elke consultant zich op een specifieke regio. Door deze niche focus weten zij als geen ander welke personen bij jouw vacature passen. Dit is hun werkwijze:

 

Weet wat je zoekt

Alvorens te zoeken naar de geschikte kandidaat voor de vacature, is het natuurlijk belangrijk om exact te weten waar naar gezocht moet worden. Om de sfeer van het bedrijf goed te kunnen proeven komt de consultant persoonlijk bij je langs. De volgende punten worden in kaart gebracht:

  • Organisatie
  • Team
  • Kandidaat
  • Vergoeding

Organisatie

Is de organisatie commercieel of non-profit? Praten we over een start-up of een multinational? Het type organisatie weegt zwaar mee in de keuze voor een nieuwe functie. Om de nieuwe werknemer zo lang mogelijk in dienst te houden is het van groot belang dat de consultant een realistisch beeld kan schetsen over de doelstellingen en het toekomstperspectief van je bedrijf.

Team

Hoe ziet het team er momenteel uit? Wat is bijvoorbeeld  de gemiddelde leeftijd of de verhouding man-vrouw? Naast dat de organisatie de nieuwe werknemer moet aanspreken is het ook van belang dat hij goed past tussen de rest van de medewerkers. Door het team persoonlijk te ontmoeten kan de consultant een betere inschatting maken of een kandidaat qua karakter matcht.

Kandidaat

Hoeveel technische ervaring moet een kandidaat hebben? Zoeken jullie een intro- of een extravert? Soms wordt er veel waarde gehecht aan een specifieke opleiding, terwijl het een andere keer belangrijk is dat een nieuwe werknemer een vlotte babbel heeft. Het is voor de consultant belangrijk om te weten op welke skills en persoonlijke eigenschappen het zwaartepunt ligt.

Vergoeding

Uiteraard is de vergoeding evengoed belangrijk in de zoektocht naar de perfecte kandidaat. Dit gaat niet alleen om het primaire salaris, maar ook om de secundaire voorwaarden. Kan een kandidaat bijvoorbeeld één dag in de week thuiswerken? Worden er trainingen gegeven of is er een opleidingsbudget? Sommige kandidaten passen namelijk perfect op een functie, maar haken af omdat ze niet tevreden zijn met het aanbod.

 

Raadpleeg je netwerk

Nadat er een persoonlijke ontmoeting is geweest is het tijd voor de zoektocht. Door de regiofocus binnen een niche brand weet de consultant precies welke kandidaten openstaan voor een nieuwe functie. We versnellen onze zoektocht door middel van:

Resourcers

De research consultants staan elke dag in contact met IT-professionals – zelfs als zij niet op zoek zijn naar een nieuwe baan. Op deze manier weten zij precies wat er gaande is in hun privéleven en wanneer daarop geanticipeerd kan worden. Zo kan bijvoorbeeld een geschil op werk, de komst van een baby of een verhuizing een reden zijn om rond te kijken naar een nieuwe uitdaging. De consultant reserveert de tijd van de resourcers om specifiek te zoeken naar jouw functieprofiel.

Meetups

Alle niche brands onder Altus Staffing organiseren op zeer regelmatige basis evenementen en ontmoetingen in het hele land. De consultants nodigen de beste IT-specialisten uit, waar zij vervolgens hun kennis en ervaringen delen. Naderhand wordt er geborreld en bijgepraat. Door de persoonlijke band die de consultant hiermee met de IT-specialisten krijgt, zijn ze vrijwel altijd als eerste op de hoogte van wat er speelt in de markt. De consultant kan hierdoor informeel een balletje opgooien en zo snel aan de juiste kandidaten komen.

Shortlists

Nadat vrijwel alle kandidaten die voldoen aan het functieprofiel in jouw regio gesproken zijn, is het tijd om een selectie te maken. Op basis van technische vaardigheden wordt de lijst teruggebracht naar de allerbeste IT-specialisten. Zij worden vervolgens op kantoor uitgenodigd voor een persoonlijk gesprek. De consultant creëert op deze manier commitment bij de kandidaat en kan direct een goede inschatting maken of desbetreffende persoon ook op persoonlijk vlak past bij het team. Vervolgens worden alleen de beste matches op beide aspecten doorgestuurd. Doordat jij je alleen hoeft te focussen op goede, serieuze kandidaten bespaar je niet alleen moeite, maar ook veel tijd!

 

Dit artikel is geschreven door Claire Babai.