Articifial intelligence it code

Software Testing Trends 2019

spilberg

Het jaar loopt alweer bijna op zijn eind en daarom is het tijd om de balans op te maken en uit te kijken naar de trends en ontwikkelingen die volgend jaar de markt gaan verstoren. Het lijkt erop dat 2019 het jaar wordt waarin de tester weer de waardering krijgt die hij verdient; dat werd hoog tijd!

We gaan van QA naar QE

Nu bedrijven steeds meer naar een service based model gaan, ontstaat er ook een shift van Quality Assurance naar Quality Engineering. Waar je traditioneel gezien applicaties testte die er al stonden, moet er nu al worden “getest” en nagedacht over eventuele fouten voordat de code staat. Test driven development is hierbij het sleutelwoord.

We zien ook weer een duidelijke shift in wie de testrol op zich neemt. Een aantal jaar geleden waren teams vooral van het credo “iedereen is verantwoordelijk voor de code”, maar daar komt de markt nu wel van terug. Er komen steeds meer dedicated QE rollen op de markt en die trend zal zich naar alle waarschijnlijkheid voortzetten in 2019.

Wel moeten testers er op voorbereid zijn dat er een steeds grotere druk is om applicaties snel naar de markt te brengen. Testen is nu, meer dan ooit, een integraal onderdeel van de ontwikkeling. Test managementtools moeten ook op zo’n manier ingezet worden, dat ze het proces niet vertragen. De focus ligt echt bij het vaker uitbrengen van nieuwe versies, in plaats van eens per jaar een update. Dit betekent voor testers uit meer traditionele markten vaak wel dat ze even moeten schakelen.

Big Data Testing

Nu Big Data de markt aan het overnemen is, kun je op je vingers natellen dat testing binnen dat gebied ook een vlucht gaat nemen. Met de toevoeging van de AVG, die ook de persoonsgegevens binnen al deze grote datasets moet beschermen, heb je er nog een flinke kluif aan om alles up-to-date en AVG-proof te houden. Van data testing tot de beveiliging van deze data, als tester kun je binnen Big Data de komende jaren je hart ophalen.

Automation voor mobiele apps

Het is natuurlijk geen verrassing dat ook in 2019 het gebruik van de mobiele telefoon nog meer zal toenemen. Ondanks dat er ook een digital detox trend bezig is, stijgt de tijd die wij op onze mobiel doorbrengen nog ieder jaar. Dit betekent dat mobile testing ook in 2019 niet stil zal staan. Het testen van mobiele apps is altijd een flinke onderneming. Door de verschillende type telefoons en OS platformen moet eenzelfde functie een flink aantal keer getest worden voordat hij in de AppStore/Play store belandt. Om apps up-to-date te houden, voorspellen wij ook grote sprongen in het automated UI testen van apps in 2019.

IoT testing

IoT is een interessante technologie die zich steeds sneller en sterker lijkt te ontwikkelen. Maar met al die apparaten die via RFID, NFC, Bluetooth, Z-wave en wifi met elkaar communiceren komen natuurlijk ook een hoop veiligheidsvraagstukken om de hoek kijken. Dit merkte wij zelf al tijdens een van onze IoT Meetups in 2016. Gelukkig is er een hoop verbeterd sindsdien. Om alles naadloos op elkaar aan te laten sluiten moet er echter wel getest worden. Voor nieuwe testers is dit een van de technologieën waarin wij adviseren om je te specialiseren. Met een steeds grotere vraag naar IoT producten en het belang van databeveiliging en privacy, is dit een niche die zich het komende jaar flink zal ontwikkelen.

Open Source Tools

Wij zien steeds meer bedrijven die gebruikmaken van verschillende open source tools om te testen. Dit omdat ze gratis en toegankelijk zijn voor iedereen. Daarnaast kunnen er makkelijk aanpassingen worden gedaan, zodat de tools perfect passen binnen dat wat getest moet worden. Hierom zal er de komende jaren een flinke toename zijn van Open Source testing Tools voor agile, DevOps en automated testing.

Je leest het al, 2019 wordt weer een boeiend jaar voor de testers onder ons. Welke ontwikkelingen binnen testing hebben jouw interesse?