IT contract signing

Welke vorm van staffing past het beste bij uw organisatie?

Recruitment, staffing, Altusblogs ...

Wanneer men hoort van termen als interim, detavast, detachering en werving & selectie, roept dat vragen op. Wat zijn de verschillen tussen deze varianten en wat betekent dat voor een organisatie? In dit artikel nemen we u graag mee in de verschillende vormen van staffing.

Interim

Wanneer er een tijdelijk tekort ontstaat binnen de organisatie is een interim oplossing vaak het antwoord. Hierbij wordt er tijdelijk een functionaris aangesteld die de zaken waarneemt of een afdeling herstructureert. Na deze periode wordt er vaak een nieuw personeelslid aangenomen om de positie fulltime te vervullen.

Er zijn verschillende redenen waarom organisaties kiezen voor een interim-oplossing. De meest voorkomende zijn:

  • Na vertrek van een vaste manager waar nog geen vervanging voor is gevonden.
  • De huidige medewerker is langdurig ziek of heeft zwangerschapsverlof.
  • Wanneer de huidige medewerker op non-actief is gesteld.
  • Wanneer er sprake is van een reorganisatie: om orde op zaken te stellen of om een grote verandering teweeg te brengen.
  • In uitzonderlijke gevallen wordt een interim-manager verplicht door externe instanties.


Detachering

Bij detachering leent u een werknemer van een andere organisatie. In het geval van Altus Staffing is de professional bij ons in dienst, terwijl hij binnen uw organisatie zijn werkzaamheden uitvoert. Detacheringsconstructies komen in veel dezelfde gevallen voor als interim-functies. Het verschil zit ‘m vaak in de periode. Interim is vaak voor een kortere periode dan een detacheringsconstructie. Daarnaast is detachering een goede oplossing wanneer je een specifieke expertise nodig hebt, bij bijvoorbeeld een uniek project binnen de organisatie, of wanneer u een langere “proeftijd” wilt voor een bepaald profiel.

Het voordeel van detachering is dat u makkelijk en snel aan hoogopgeleid personeel kunt komen. Daarnaast draagt de detacheerder het risico voor deze werknemer. Wanneer het economisch wat minder gaat of de werknemer ziek wordt, hoeft u niemand te ontslaan of kosten te dragen voor langdurige ziekte. Daarnaast is het altijd goed om een frisse blik op uw organisatie te krijgen, van senior profielen die ook binnen andere bedrijven en misschien zelfs branches actief zijn geweest.

Werving & selectie

Werving en selectie is de traditionele vorm van staffing. Hierbij stellen we samen met u een profiel op. Hierna nemen wij het hele proces van aantrekken en selecteren voor u uit handen. Nadat de juiste kandidaten zijn geselecteerd, worden ze voorgesteld aan de organisatie om de perfecte match op basis van vaardigheden en cultuur te maken. Omdat wij de gehele werving en selectie uit handen nemen, scheelt dit veel tijd en hoeft u alleen een keuze te maken uit verschillende geschikte kandidaten.

Detavast

Een detavast constructie is een van de nieuwere varianten van staffing. Dit is een combinatie van detacheren en werving & selectie. Wanneer er een professional wordt gevonden, komt hij eerst via een detacheringsovereenkomst in dienst bij de organisatie. Wanneer deze detacheringsovereenkomst afloopt wordt hij overgenomen door de opdrachtgever. Via deze constructie hebben de organisatie en kandidaat langer de tijd om uit te zoeken of het ook daadwerkelijk “de ideale match” is. Tijdens de detacheringsfase loopt de opdrachtgever minder risico, wij dragen immers het risico voor de werknemer. Wanneer de detacheringsperiode is afgelopen, hebben beide partijen een duidelijk beeld van elkaar en kan er overgegaan worden op een vast dienstverband. Dit zorgt voor een flexibele uitgangspositie met als doel het bemiddelen naar een vaste baan.

Conclusie

Vanuit Altus Staffing bieden wij een totaaloplossing in IT expertise. Wij hebben een uitgebreid netwerk van specialisten in verschillende niches. Elke openstaande rol en situatie is uniek, daarom bieden wij bij Altus Staffing oplossingen op maat met verschillende staffingvormen. Wilt u ook eens praten over de mogelijkheden voor uw organisatie? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.