IT consultants werkende aan een nieuwe website

Werken in de IT-branche: Een kandidaat-gedreven markt

De IT-sector trekt nog altijd enorm aan, in 2017 kijken we naar een markt waar meer vraag dan aanbod is. Een ontzettend kandidaat-gedreven markt dus. Hoe navigeer je hierbinnen als werkgever en hoe zorg je dat je het juiste talent aan je weet te binden?

De gemiddelde IT’er is een hbo-opgeleide man die informatica of economie heeft gestudeerd. Hij werkt het liefst dichtbij huis, iets wat mogelijk is door de clusters die zich door het land heen hebben gevormd (Noord-Holland, Zuid-Holland, Utrecht en Noord-Brabant). Flexwerken is voor deze groep een must, secundaire arbeidsvoorwaarden zijn een belangrijk criteria als het gaat om de keuze voor een werkgever. Ondanks dat salaris nog altijd de grootste reden voor een switch is, zie je dat in deze groep ook factoren als doorgroeimogelijkheden en ontwikkeling erg belangrijk zijn bij de keuze om van baan te veranderen.

Dit vraagt wat van ons als werkgevers. Wanneer salaris alleen niet genoeg is om mensen te binden moet je dieper naar je organisatie kijken. Wat is mijn bedrijfscultuur en wat kunnen wij mensen bieden wat ze niet bij de concurrent kunnen halen. Training en opleiding speelt hierin een belangrijke rol. Omdat veel IT’ers intrinsiek gemotiveerd zijn om bij te leren, is het belangrijk om ze hier de ruimte voor te geven. Naast dat dit ze toekomstperspectief biedt, zorgt het er ook voor dat ze altijd up-to-date blijven en daarmee jouw bedrijf kunnen voorbereiden op de toekomst.

Uit onderzoek blijkt dat 1 op de 3 IT’ers latent zoekend is. Dit betekent dat ze openstaan voor nieuwe banen. Het blijkt dat verandering van positie en toekomstperspectief de belangrijkste reden zijn voor twijfel om bij de huidige werkgever te blijven. Om mensen dus blijvend aan je te binden is het belangrijk om iedere twee tot drie jaar een stap binnen de loopbaan mogelijk te maken en de tussentijd op te vullen met korte cursussen.

Het behouden van IT-personeel komt dus aan op goed monitoren en bijsturen. Risico’s op tijd te signaleren en voldoende aanwas van junioren regelen die kunnen doorstromen naar senior posities op het moment dat senioren het bedrijf verlaten. Binnen de IT is niets zo belangrijk als continuïteit, een missende schakel op de afdeling kan er voor zorgen dat legacy niet goed wordt overgedragen en dat uiteindelijk belangrijke (bedrijfs)informatie verloren gaat.